Vetoketjullinen maihinnousukenkä

~ Kati, Hatka ~
Vetoketjullinen maihinnousukenkä, vasemmalla ensimmäinen käyttöpäivä kesällä, oikealla puolen vuoden käytön jälkeen. Suomalainen kenkä.
Oukei, tässä siis pitkävartinen maihinnousukenkä. Pukemista helpottamassa on sivussa vetoketju eli tämä on maihari vetoketjulla. Molemmissa kuvissa näkyy iltti eli se osa kengästä, joka on nauhojen alla. Tässä maiharissa on kiinteä iltti, mikä tarkoittaa että se on ommeltu kenkään kiinni sivuistaan. Kiinteän iltin ehdoton etu on se, että se pysyy paikoillaan ja toimii näin ollen hyvin. Se ei eksy vinoon ja jätä jalkaa paljaaksi nauhojen alla.
Toinen etu on se, että se estää jalan kastumista sillä nauhojen kohdalta kosteus ei pääse sisälle kenkään. Nahka kestää melko hyvin kosteutta ja märkiä olosuhteita etenkin hyvin hoidettuna. Tässä maihinnousukengässä ei ole polyuretaanipinnoitusta.
Tässä kuvassa näkyy hyvin miten siististi kiinteä iltti toimii kengässä. Iltti pysyy paikoillaan ja suojaa jalkaa kosteudelta kengän nauhaosassa.
Olen käyttänyt kenkää nyt kesän ja talven, kesällä lähinnä viileällä ja viileällä sekä kostealla kelillä. Talvikäytön kohdalla täytyy sanoa, että tr-kumipohja toimii hyvin sillä se ei kovetu. Miten tuo kovettuminen vaikuttaa kengässä? Esimerkiksi Yukon trekkingkengässä (jota käytän enemmän kesällä) kengän pohja kovettuu talvella eli esimerkiksi kivisellä, jäisellä ja liukkaalla alustalla kaatumisriski kasvaa sillä kengässä ei ole pitoa.
Tr-kumipohjan muotoilu/ kuvio  takaa hyvää tukea pintoihin, oli sitten kesä tai talvi.
Itse olen ehdottomasti mieltynyt maiharin pitkään varteen ihan siitä syystä, että kenkä on todella tukeva koko jalalle ja se tukee myös nilkan sekä nilkan tärkeät luut. Tukeva nahka tukee siis oman jalan rakennetta ja kun kenkä kuluu eli muotoutuu omaan jalkaan sopivaksi, niin kenkä toimii mukana liikkeessä hyvin. Se on hiukan kuin ulompi tukiranka jalan lihaksille ja luille.
Näiden kenkien jälkeen kun vetää toppakengät jalkaan, niin tuntuu että jalka pääsee litistymään kävellessä vasemmalla ja oikealle, sinne ja tänne. Toppakenkäkokemus tuntuu tämän kengän jälkeen siltä kuin kävelisi villasukissa pakkasessa... Mitään tukihyötyä toppakengässä ei ole ja pitokaan ei ole samaa luokkaa. Pito ja tuki yhdessä toimivat hyvin,

Sukka ja villasukka, niillä olen pärjännyt hyvin koko talven. Varpaatkaan eivät ole palelleet, tosin olen usein liikkeessä ja liike luo lämpöä.
Eli ei ihan syyttä suotta ole tämä kenkä armeijankin käytössä. Tätä kyseistä kenkämallia on mennyt myös Suomen YK joukoille vuosien varrella tähän mennessä yli 5 000 paria. Yläkuvassa näkyvä niittivahvike tekee kengästä kestävämmän sillä kyseinen kohta kuluu usein maiharista ensimmäisenä "puhki". Yllä olevasta kuvasta näkyy muuten puolen vuoden käytön jälkikin eli ei paljon mitään, vaikka tallaan kengillä jokapäivä.
Vetoketjun päällä kengän yläosassa on tarraläppä, joka osaltaan auttaa pitämään vetoketjun kiinni. Kun vetoketju ei pääse itsekseen aukeamaan, niin se ei myöskään hajoa niin nopeasti. 
Yksi asia, mikä vielä tulee mieleeni mainita on sukat. Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin vanha sukka, joka liukuu jalassa ja kengässä tai liian iso tai pieni sukka. Ajattele tilanne, että tiedät olevasi ulkona reissussa koko päivän tai monta päivää. Ensimmäisen 100 metrin kohdalla kantapääsi alle on kertynyt jo sukkapaakku... Voin taata, että melko pian se alkaa todellakin vaivata sinua. Jalkapohjassa on paljon hermopäätteitä ja lihaksia, jotka ovat yhteydessä jalkojesi suuriin lihaksiin (näin lyhyesti sanottuna). Vääränkokoinen ja -lainen sukka jalassa antaakin sinulle parhaimmilaan niin sanotun "full body experience" kokemuksen kun ensin tulee tuntemukset, fyysiset oireet ja viimeistään niiden mukana jumalaton vitutus.
Näiden kenkien kohdalla tuli mieleeni mainita vielä sekin, että tapanani on sijoittaa osa puntista kenkään ja osaa pitää paikoillaan ylipitkä vilasukka, jonka käännän myös nauhojen päälle. Teen näin myöskin kesällä. Tuolloin pidän jalassa villasukkaa pelkästään, en muuta sukkaa. Tämä tapa on luonteeltaan henkilökohtainen, johtuen mieltymyksestäni villasukkia kohtaan. Sama puntin paikoilleen sitomista edesauttaa myös armeijasta tuttu särmäremmi, mutta en ole löytänyt myyntiin saakka niitä vielä. Tosin useissa meidän myymissä housuissamme särmäremmi on mukana kiinteänä.
Osa puntista on kengän sisällä, osaa pitää villasukka paikoillaan. 
Naiset: maiharista tulee myös todella hauskan näköinen polvivillasukilla kun sukan kääntää kokonaan maiharin varren päälle ja sukan alas jäävän suuosan kääntää alle piiloon. Noita "villasukkavarsiahan" pääsee "tuunaamaan" villasukan varren värillä ja eri kuvioiden sekä värien variaatioilla... Use your imagination.
Maihari menee hyvin ihan farkkujenkin kanssa tavallisena arkikenkänä. Varren voi jättää piiloon puntin alle.
Nippelitietoa, lisätietoa: Maihinnousukenkä on muuten kaatopaikkajäte kun tulee elonsa päähän. Jämsänkoskella kaatopaikkajäte kerätään ja kuljetetaan polttolaitokseen Tampereen Tarastenjärvelle. Kengän nahka tulee Virosta, mutta valmistaminen tapahtuu Suomessa. Kengät tulevat meille Satakunnasta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihastuttava Palvian luontopolku, Jämsä - Hiljaisuus on kultaa!