Päijälän Linnavuori, Kuhmoinen

~ Kati, Hatka ~
Etsin aina välillä ulkoilu,- ja luontokohteita läheltä. Välillä on hukassa hakusanat ja kuntien sivuilla ei ole kaikki kohteet aina näkyvillä. Esimerkiksi Jämsän kunnan sivuilta ei löytynyt Palvian luontopolkua kun tarkistin 24.9.2017. Tämän tiedon löysin kaverini seinältä facebookissa. Mutta asiaan eli Päijälän Linnavuoreen... Tämä paikkatieto löytyi retkipaikka.fi-palvelusta, ei Kuhmoisten kunnan sivuilta.
Päijälän Linnavuori Kuhmoisissa oli miellyttävä yllätys. Paikan osoite on Linnavuorentie 115, Kuhmoinen. Se on suhteellisen lähellä Jämsää ja kauniit näkymät palkitsevat. Reitti paikan päälle on äärimmäisen helppo. Mukanani oli nuorimmainen, joka on iältään 4 vuotta. Ylöspäin kiivetessä otin hänet hetkeksi reppuselkääni, mutta muuten neiti selviytyi reitistä leikiten. Vuoren alapuolelta lähtee merkitty polku ylöspäin ja kiipeämistä on maksimissaan joku parisataa metriä. Parkkipaikalle mahtuu kolmisen autoa ja tuo merkitty polku lähtee tien sivusta. Vanhassa kyltissä lukee "Linnavuori". Olin ottanut eväitä mukaan, mutta pettymyksekseni paikan päällä oleva pöytä on lahonnut käyttökelvottomaksi jo muutama vuosi sitten. Söimmekin eväämme jyrkänteen puolella sammaleella istuen. Ei huono vaihtoehto sekään.
Yllä olevan kuvan kuvitteelliset rakenteet ovat Linnavuoren jyrkänteen puolella. Tällä kertaa emme kiertäneet jyrkänteen alapuolelle, mutta sovin lasten kanssa, että ensi kerralla menemme katsomaan tuon rinteen myös alhaalta päin.
Linnavuori on ollut käytössä noin 1026-1281 luvuilla paikan päältä otettujen liesinäytteiden radiohiiliajoituksen mukaan. Maallikon silmällä paikan päältä löytyy lähde, joka on ylhäällä heti opasteenlukijan selän takana. Näin ainakin oletin sillä paikka oli huomattavan märkä ja siihen oli kertynyt vettä runsaasta aluskasvillisuudesta huolimatta. Jos tämä oli oikea havainto ja sijaitsi idän suunnalla, niin lännessä on maallikonkin silmin havaittava kivivalli, joka on 25-40 metriä pitkä ja noin metrin levyinen.
Lähde: Päijälän Linnavuori, Kuhmoinen - Wikipedia
Ennen reissua kävin lukemassa retkipaikka.fi blogin paikasta. Blogissa paikkaa kutsutaan Suomen Machu Pichuksi eli ilmeisesti viittaa siihen, että paikka on unohdettu ja/tai hyljätty? Hiukan ehkä romantisoitu otsikko :)
Itse sain lapset innostumaan mukaan reissuun kun kerroin, että paikalle on paettu turvaan kun yhteisö on ollut uhattuna. Kerroin, että paikalta tehdyissä löydöksissä on ollut palamisen merkkejä ja paikka on hylätty. Kukaan ei ole noutanut aikoinaan edes arvoesineitä vaan paikasta oli tullut paikallisille tabu. Linnoitus oli todennäköisesti poltettu alas talvella hyökkäyksen yhteydessä. Totesin lapsille, että onkohan paikasta tullut tabu, koska esineiden omistajat ovat menehtyneet tuossa kohtaa sillä kaikki arvoesineet ovat jääneet Linnavuorelle... Tämä kaneetti stimuloi teinienkin mielikuvitusta ja sain kaikki mukaan ulkoilemaan :)
Retkipaikka.fi- blogin aiheesta voi lukea tästä...
Suosittelen poikkeamaan Kuhmoisten Linnavuorella jos ajelette esimerkiksi Jämsästä - Lahteen/ Kuhmoisiin/ Padasjoelle menevää tietä. Hetken matkaa Pihlajankosken risteyksen ohi ajettuanne ja Harjunsalmen levähdyslevikkeet ohitettuanne tulee Haikutienristeys oikealla, mistä käännytte heti Paaterintielle vasemmalle. Tästä pisteestä on Linnavuorelle vain 7,9km matka hiekkatietä pitkin. Kannattaa laittaa osoite Google Mapsiin puhelimessa ja antaa Google Mapsin navigoida. Näin me löysimme helposti perille. Paikkahan on "lähestulkoon" tuon 24 tien varressa. Pieni mutka ja pääsette ihailemaan maisemia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihastuttava Palvian luontopolku, Jämsä - Hiljaisuus on kultaa!