Koskenpään Rantapirtillä ja mm. Kilpavuorella - ihana luonto!

~ Kati, Hatka ~
Olen saanut pureman ja se on "kotiseutupurema". Puremaan vaikuttivat mm. oman kunnan huono ohjeistus ja tietopankki verkossa siitä, mitä meillä täällä Jämsän suunnalla oikeasti on. Meillä on paljon muutakin upeaa luontoa kuin ne tunnetuimmat Vororotti, Synninlukko, Rotkojärvi ja Isojärven kansallispuisto. Kaikki hienoja paikkoja, mutta eivät ainoita. Isojärven kansallispuiston kohdalla itselle oli epäselvää mihin täältä Jämsästä kannattaa suunnata. Jos olette menossa ensimmäistä kertaa, niin Heretty. Se on hyvä termi tietää ja aloittaa. Rotkojärvi eli Ruuhijärvi Jämsässä: Polku vie suoraan kalliojyrkänteen päälle ja jatkuu vasemmalle. Itse kävin katsomassa ja kuvaamassa vedestä nousevan kallion kun kävelin polusta poispäin. Eli jos polku lähtee vasemmalle, niin kuljin oikealle ja alas ilman mitään polkuja. Alaspäin mennessäni jouduin etsimään hyvää alasmenopaikkaa ja kiersin pätkän matkaa takaisinpäin.

... Tällä kertaa alkuperäisenä kohteenani kuitenkin oli Köllinviita Koskenpäällä, jonka vanhaa ulkoilureittiä JAO:n Arto Vettenranta minulle vinkkasi Palvian ulkoilualuetta koskevan haastattelun yhteydessä. Verkosta löytyi vain viite sivulle, jota ei enää ollut. Palasin Köllinviitaan kuitenkin kolme kertaa ja kartoitin missä reitti on joskus mennyt.
Tätä ennen kuitenkin tapahtui tämä päivä 30.9. lauantai, joka oli vaihtoehtoinen siivouspäiväni :) Minulla oli sellaista luksusaikaa, jota kutsutaan "yksinoloksi". Viikonloput ovatkin tärkeitä hapenottohetkiä ja etenkin tällaiset hetket kun saa olla ihan yksin.
Mietin siis, että miten ajan käytän. Siivoanko? Vai heitänkö repun selkään? Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon eikä kaduta :D Otin kamerani myös mukaan. Ajatuksenani oli tallentaa mitä matkan varrella sattuu ja jakaa kokemus. Tai yleensäkin näyttää, että tällaisia mestoja meillä täällä Jämsässä on. Ja jos et itse ole valmis näkemään vaivaa liikkumisen eteen, niin näet mestoja näinkin. Aina ei tarvita valmiita polkuja, parkkipaikkoja, muita ihmisiä, kahviloita ja kaikkea sitä ihmisen aiheuttamaa taustamelua.

Näitä mestoja on tämän jälkeen kertynyt jo pari muutakin... Tällä hetkellä olen itse niin sidottu, että en pidemmälle pääsisikään, joten olen päättänyt ottaa hommasta koko riemun irti. Se ehkä näkyy alla olevalla videollakin. En voinut olla nauramatta itselleni katsellessani pätkää. Keskikohta: Käytin ensimmäistä kertaa maastokarttasovellusta ja löysin perille ihan itse. Tuuletan mm. "miten selvisin hengissä perille". Matkakaan ei lopulta ollut kuin 2km suuntaansa... :D Mutta eihän sitä lähtiessä voinut tietää miten pitkälle lenkille päätyy. Lenkkini ei lopulta ollut pitkä, mutta olin reissussa silti koko päivän. Yli 6h vierähti nopeasti kun oli kivaa :)

Olen muokkaillut tuota noin puolituntista pätkääni aina kun olen ehtinyt. Kuvan laatu vaihtelee ja kameran liikkeestä näkyy kun kävelen. Tällä viikolla tilasinkin itselleni gimballin puhelimelleni. Sanalle ei ole käännöstä, mutta se on kehittyneempi tikku, jossa on mikrofoni, kohteen seuranta ja sillä jää kuvasta kävelyn aiheuttama tärähtely kokonaan pois.

Tuosta puhelimeeni lataamastani maastokarttasovelluksesta: Se on ollut hyvin insproiva tietolähde minulle. Olen esimerkiksi ollut kaverilla kahvilla ja avannut sovelluksen ihan vaan nähdäkseni mitä lähistöllä on. Näin löysin upean luonnonsuojelualueenkin, jonka kävin jo kuvaamassakin. Siitäkin lisää myöhemmin...

Tässä vaihtehtoinen siivouspäiväni ja kiitos Rantapirtti, Koskenpää!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihastuttava Palvian luontopolku, Jämsä - Hiljaisuus on kultaa!

Padasjoen näköalatorni - Hatka.fi