Sataa, märkää, kastuu

~ Kati, Hatka ~


On tullut tesattua omia sekä vaatteiden rajoja. Olen todennut, että on monta tapaa kokea olevansa hiukan kastunut, märkä tai läpimärkä... Tuntemus ei aina haittaa jos on lämmin olo ja märkä vaate ei tartu raajoihin kiinni liikkuessa.
Miellyttävintä on kastua kesällä, juurikin siitä syystä, että yleensä on kuitenkin aina lämmintä ja mukavaa. Eniten kastuminen ketuttaa syksyllä, jos se on aivan turhaa ja johtuu omasta virhearviosta, jonka huomaa vasta kohteessa. Kohdehan saattaa aiheuttaa sen, että varta vasten joutuu kotiin lähtemään syystä että... On märkä. Sehän se harmittaa :)
Esimerkkejä liikkeestä (Ei siis tilanteesta, jossa törrötetään paikoillaan, vaan tilanteesta, jossa liikutaan esimerkiksi metsässä ja välillä ihan hyvälläkin nopeudella, maaston välillä rasittaessa vielä lisää):
  • OTP housu paljaalla iholla, kesä: Edelleen ihan mukava tuntuma, koska kangas tuntuu lämpimältä ja kuivuu mukavasti päällä. Kelistä riippuen housu saattaa kuivata iholla ja kesäisessä säässä noin puolessa tunnissa. Housu on Soft Shellia eli pitää jonkin verran kosteutta, mutta ei ole sadehousu eikä kalvohousu (hiostavat, mutta pysyt kyllä kuivana). Housun nimi on kuvaava "Outdoor Tactical Pants".
  • OTP housu ja APCU kuorihousu yhdessä: Soft Shelli päällä Soft Shell ja alla tekninen alusasu. Toimii ihan mukavasti kun kylmä syksyinen ja kolea keli, jossa ripauttaa vettä aina välillä.
  • ECWCS housu ja takki: Koska olen pienikokoinen, niin hukun näihin kuorihousuihin, mutta miehelläni olleet käytössä noin vuodesta 2013 ja on ollut tyytyväinen. Pitää tuulen ja sateen loitolla. Alle voi pukea lisää, joten toimii keväästä-syksyyn. Ei ole kuitenkaan sadeasu. Valitettavasti viimeisiä vaatekappaleita viedään, tuotteen tuotanto on lopetettu syksyllä 2017.
  • Tekninen alusasu ja UTL housu syksyllä, sateinen keli ja märkä metsä: Tekninen alusasun kangas litistyy ihoa vasten. Märkyyden tunne on jatkuva ja tasainen. Jalan etuosasta kylmettyy (vaikka olisit liikkeelläkin) ensin polven yläosa ja lopulta koko reiden etupuoli, niin pitkälle kuin housu on märkä. Kesälläkään märkä ripstop tai polycotton kangas ei tunnu kivalle... Toisin kuin tuo OTP.
  • OTP housu ja alusasu syksyllä, sadekuuroja ja märkä metsä: Jos olet laittanut kumisaappaaseen villasukan ja ohuen sukan (parempi kitkapinta, vähemmän jalkavaurioita), niin on todellakin mahdollista kastua ylhäältä alaspäin. 3h kävely märässä metsässä oksien keskellä ja sateessa: Housun reisiosa kastuu ensin. Kosteus imeytyy jossain kohtaa Soft Shellin läpi alusasuun, joka johdattaa kosteuden jalkaterää kohden. Lopulta Soft Shell takkikin antaa periksi ja olet läpimärkä. Soft Shell on todella toimiva kun heität lenkin koiran kanssa tai pyörällä. Ne eivät kestä kuitenkaan kolmea tuntia, minä aikana sateen lisäksi märät oksat pyyhkivät sinua ja vaatetustasi. Tässä kohtaa tarvitaan sadeasu tai kannattaa vetää Sadeponcho päälle.
Yhteenvetona siis: kaksi märkää pintaa yhdessä, vaikka se toinen olisi tekninen alusasu, ei ole niin siedettävää tyköistuvassa ripstop housussa kuin väljemmässä OTP housussa tai APCU kuorihousussa. Fakta on, että kun märkä pääsee läpi, niin saisit liikkua hikihatussa, että lämmin olo säilyy. Toisaalta taas: Jos puet sadeasun, niin olet hikihatussa jo pienenkin aherruksen jälkeen, koska se on hiostava asuste. Soft Shell on kevyt päällä ja mukava liikkeessä. Omia vaatemokia voi sulkea esimerkiksi sillä pois, että pitää aina repussa vaikka tuon Sadeponchon. Siinä on hiukan helmaa, mutta se ei estä liikettä ja on helppo vetää päälle. Se vie lopulta pienen tilan repussa ja sen voi pingottaa, vaikka väliaikaiseksi sadekatokseksi (narua mukaan). Ponchon alle mahtuu normireppukin heittämällä. Rinkan kohdalla ponchon takahelma nousee. En suosittele tässä nyt sateenvarjoa, koska mielessäni olen aina metsässä :)
Märkä linja näkyy hyvin. Kengät toimivat hyvin, mutta kasvusto pyyhkiytyi housuihini...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihastuttava Palvian luontopolku, Jämsä - Hiljaisuus on kultaa!

Padasjoen näköalatorni - Hatka.fi