Velcromerkin suunnittelu, Hatka.fi

~ Kati, Hatka ~
Et tarvitse välttämättä ATK-taitoja oman merkin suunnittelemiseen.

Tässä esimerkissä on suunniteltu käsin piirtämällä velcromerkki, jonka voi lähettää brodeeraajalle ja kysyä hinta-arviota merkille. Esimerkkiä varten keksin päästäni aiheen, jonka nimi oli "Tavoitteena koulutus". Kuvassa yllä vasemmalla näkyy Patriot Heavy Fleecen hihamerkin koko. Jos haluat, että koko kiinnitystausta peittyy, niin suunnittele kuva, jonka koko on 90mm x 105mm. Itse suunnittelin pyöreän kuvan. Lähes valmis merkkimalli näkyy alinna. Kannattaa selata myös netin fonttivaihtoehtoja ja laittaa tarjouspyyntöön mukaan fonttitoive. Millä fontilla merkin teksti kirjoitettaisiin?

Jos pystyy piirtämään tällaisen, niin tältä pohjalta brodeeraaja pystyy siirtämään jo kuvaa ohjelmaansa. Ennen työn aloitusta kannattaa pyytää kuva vielä näytille: Onko merkkien rajat oikealla paksuudella ja vastaako kuva omaa mielikuvaa? Sitä lähemmäs oikeaa mielikuvaa päästään, mitä paremmin asiakas sen jaksaa brodeeraajalle kuvata.

Paperikuvan piirtämiseen ja suunnitteluun ohje voisi mennä näin käsin ja tietokoneella (mm. GIMP on ilmainen kuvankäsittelyohjelma, hae ja lataa netistä):
 1. Käsin: Tulosta kuvasi MV (mustavalkoisena) värisenä. Piirrä voipaperilla tai paperilla ikkunaa vasten kuvasta pelkät äärirajat ja esim. muutama selkeä yksityiskohta. Liikaa yksityiskohtia = tulee epäselvä brodeerauskoneella, ei saa selvää.
  Mieti kannattaako kuva pienentää jo heti alussa oikeaan kokoon > mikä on merkkinne lopullinen koko? 
 2. Siirrä piirtämäsi kuva valkoiselle A4 paperille jälleen ikkunaa vasten piirtämällä. Ota kuvasta muutama kopio, joihin voit vaikka piirtäen suunnitella.
 3. Sommittele tekstiä, kuvaa ja kehyksiä keskenään. Mieti tekstin paikkoja kuvassa.
 4. Piirrä aina välillä puhtaaksi ikkunaa vasten ja jatka suunnittelua. Kun piirrät puhtaaksi ikkunaa vasten, niin turhat viivat yms. on helppo jättää piirtämättä.
 5. Kun olet tyytyväinen käsin tekemääsi sommitelmaan, niin voit lähettää sen brodeeraajalle ja kysyä arviota toteutuksen kustannuksista.
 1. Tietokone (lyhyt ohje): ei tarvitse tulostaa, tallenna kuva ja avaa kuvankäsittelyohjelmassa. 
 2. Pyyhi ohjelman pyyhekumilla kaikki ylimääräinen kuvasta pois (pyyhekumi kuvassa alla punaisessa ympyrässä). Liikaa yksityiskohtia = tulee epäselvä brodeerauskoneella, ei saa selvää.
  Huomaa, että pohjakuvan copyright pitää olla kunnossa. Et voi käyttää mitä tahansa kuvaa. 
 3. Käytä kuvan koon muuttamisessa senttimetrejä, ei pikseleitä, niin saat konkreettiset mitat kuvallesi. Tee uusi tyhjä kuvaruutu (ohjelmaan avaamasi kuvan rinnalle), joka on oikean kokoinen (ctrl+n eli Tiedosto/ Uusi... Kuvassa on alla tuo komentorivi sinapinvärisessä ympyrässä). Anna uudelle kuvaruudulle kuvakooksi 90mm x 105mm ja klikkaa OK. 
 4. Kopioi kuvasi ja liitä se tähän uuteen, oikeankokoiseen kuvaruutuun. Siirry ikkunaan, jossa kuvasi on auki. Klikkaa: Valitse/ Kaikki ja tämän jälkeen klikkaa: Muokkaa/ Kopioi. 
 5. Siirry tyhjään kuvaruutuun, jonka teit ja joka on oikean kokoinen. Liittäminen tapahtuu klikkaamalla: Muokkaa / Liitä.
 6. Liitetystä kuvasta tulee oma taso kuvankäsittelyohjelmaan (tasot kuvassa alla vihreässä ympyrässä). Jos liitetty taso jää kellumaan, niin klikkaa tasoikkunasta tasokuvaketta ja liitetty kuva muuttuu tasoksi kuvassasi. Kuvassa oikealla pinkit ympyrät: kelluva kopioitu taso ja tasopainike.

  Onko liitetty kuva vääränkokoinen? Muuta tason kokoa (ei kuvan kokoa), niin, että se on mielestäsi oikean kokoinen suhteessa suunnitelmaasi.
  Klikkaa taso aktiiviseksi ja Klikkaa: Taso/ Skaalaa tasoa... Tarkista, että muokkaat mm kokoa, ei pikseleitä: On oikea koko lopputuloksessakin. Kokoa voi muutella silmämääräisesti. Jos ei miellytä, niin palaa taaksepäin ja muuta koko uudestaan.

  Askeleen taaksepäin pääset klikkaamalla: Muokkaa/ Kumoa tai historiapainikkeella (ks. kuva alla, sininen ympyrä).
  Jos haluat piilottaa tasoja, niin klikkaa silmän kuvaa tason edessä. Tällainen taso ei tallennu kuvaan, kun viet sen lopulta kuvaksi komennolla: Tiedosto/ Vie nimellä...
  HUOM: pienestä kuvasta et saa hyvää kuvaa suurentamalla, mutta suurta kuvaa voit huoletta pienentää ja se pysyy tarkkana.
 7. Tekstin lisääminen kuvaan. Klikkaa tekstityökalua (kuvassa pinkin renkaan sisällä) ja kirjoita teksti. Tämän jälkeen valitse teksti esimerkiksi hiirellä maalaamalla tai painamalla näppäimistöltä ctrl+a. Muuta tekstin koko ja valitse sinua miellyttävä fontti. Oletuksena fonttiruudussa lukee "Sans". Jos tämä fontti ei miellytä, niin vaihda se. Huomaa, että koko tekstin pitää olla valittu, jotta teksti muuttuu uuden, valitsemasi fontin muotoon.
 8. Jos haluat piirtää neliön tai ympyröitä, niin tee ensin uusi taso klikkaamalla tasokuvaketta tasoikkunan alapuolelta (vihreä ympyrä kuvassa). Piirrä siis aina uudelle tasolle.
  Valitse ympyrä tai neliötyökalu (kuvassa mustalla ympyröity). Piirrä sillä haluamasi kuvio ja klikkaa Valitse/ Poluksi... Tämän jälkeen varmista, että sinulla on oikea väri käytössä = väripaletin päällimmäinen väri (kuvassa keltainen ympyrä) ja klikkaa: Muokkaa/ Piirrä Polku... Oletuksena viivan paksuus on 6. Mitä suurempi luku, sitä paksumpi viiva. Kun klikkaat ikkunaan Ok, niin ohjelma piirtää polun.
 9. Tiedosto/ Tallenna kuva nimellä... Tallentaa kuvan xcf-tiedostoksi, jossa tasot jäävät auki ja voit muokata kuvaa lisää milloin vain.
 10. Tiedosto/ Vie nimellä...Vie eli pakkaa kuvasi kuvaksi, jota et enää pääse muokkaamaan tasojen kautta. Kun tallennat kuvaksi, niin valitse esimrkiksi jpg muoto. Jos kuvassasi on läpinäkyviä osia, niin tallenna png- muotoon, jotta läpinäkyvyydet säilyvät.
 11. Kun pakkaat kuvan kuvaksi (jpg), niin voit avata kuvan uudelleen ja pyyhkiä kuvasta osia (alin kuva).
  Erilliset tasot kuvassa (ei jpg vaan xcf): valitse taso, josta pyyhit osia.  Jos väärä taso on valittuna, niin ei välttämättä tapahdu mitään tai pyyhit väärää osaa, koska olet klikannut väärän tason aktiiviseksi. 
 12. Kun olet lopulta saanut tietokoneella tehdyn kuvahahmotelman valmiiksi, niin voit lähettää sen brodeeraajalle ja kysyä arviota toteutuksen kustannuksista.
Kuvankäsittelyohjelma GIMPin työkaluja.

Tietokoneella tehty esimerkkikuva.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihastuttava Palvian luontopolku, Jämsä - Hiljaisuus on kultaa!

Padasjoen näköalatorni - Hatka.fi