Patikassa, ulkoilua

~ Kati, Hatka ~
Linkitän tähän alle blogitekstit paikoista, joissa olen käynyt ulkoilemassa ja patikoimassa. Osa paikoista on tunnettumpia, mutta osa sellaisia, joista olen löytänyt tiedon mutkan kautta ja lähtenyt katsomaan millaisesta paikasta on kyse. Aikaa myöden tänne tulee enemmänkin tekstejä.
Osa tänne kerätyistä linkeistä käsittelee vain kohteessa käyntiä, osassa taas on huomioitu vaatevalinta liikunnassa. Miten se toimii ja mikä oli tuntuma.
Padasjoen näköalatorni -  Käymisen ja näkemisen arvoinen paikka. Koukkaa Lahti - Jämsä tieltä sivuun vain max pari kilometriä. Koukkaus on hauska taukoreippailu ylös harjulle ja näköalatornille.

Evolla huhtikuussa  2018 - Teimme lenkit sekä Niemisjärvelä, että Syrjänalusen Harjupolulla. Eväät mukaan reppuun ja alle kouluikäinenkin viihtyy mukana. Itse teen yleensä matkaa kelloon tuijottamatta, on mukava edetä lapsen tahtiin. On myös hauska huomata mitä kaikkea lapsi luonnossa näkee. Syrjänalusen Harjupolun kyltit käsittelevät jääkautta, joka leimaa maisemaa vahvasti. Täällä pitää käydä uudestaankin. Hiljaisuus ja rauha sekä se hauska piirre, että kännykkä ei saa verkkoon yhteyttä kuin parissa paikkaa Niemisjärvellä. Se luo omanlaisensa rauhan luonnossa olemiselle.

Synninlukon suojelualue, Jämsä - Tämä on hyvä retkikohde koko perheelle ja sopii pienemmillekin lapsille. Mitään evästaukopöytää ei ole, mutta eväät syö vaikka kivellä istuen. Muistathan, ettet jätä roskiasi luontoon :) Kunniota itseäsi ja ympäristöäsi. Tämä on lenkkinä lyhyt eli eväitähän ei välttämättä tarvita. Niiden mukanaolo saattaa lapsille olla kuitenkin kiva lisä.  

Auvilan luontopolku - Tämä lyhyt lenkki on lähellä Jämsän keskustaa. Kun ajat Auvilan koulua kohti (Auvilantie 81) ja ajat noin 1 km matkan koulun ohi, niin olet harmaan ladon kohdalla. Jätä auto ladon päähän ja seuraa opasteita. Reitti sopii kuljettavaksi pientenkin lasten kanssa. Reitti on helppo ja lyhyt.

Myllyhoilo, Palsina, Jämsä - Ruuhivuori on tunnetumpi kuin Myllyhoilo. Molemmat ovat osa 60km pitkää kalliomurroslinjaa, joka lähtee Päijänteeltä saakka. Olemme tässä Sisä-Suomen reunamuodostumalla, mistä syystä maisema on komeaa ja jylhää. Hieno paikka ja sopii reissukohteeksi lastenkin kanssa. Parkkipaikkoja ei ole ja tie, jolta paikkaan pääsee on mutkainen. Valitse siis autosi jättöpaikka huolella.

Holisevan muinaisranta, Jämsänkoski -  Ei ehkä tyypillinen kohde tavalliselle retkeilijälle sillä maastossa näkyy jääkauden jälkiä, joita pitää osata katsoa. Ei grillipaikkaa eikä mitään muutakaan tehdylle reitille ominaista pistettä luonnossa liikkuvalle. Holisevan järven päässä on vanhan sahan jalka ja pienehkö koski. Epäilen kuitenkin saako pelkästään sillä innostettua lapsia mukaan retkeilemään? "Eväät mukaan" - taktiikalla. Keskeisellä paikalla on suuri soramonttu eli pitää vahtia etteivät lapset putoa. Jos pysyy polulla, niin vaaraa ei ole. Polkua ei ole selkeästi merkitty. Jos kuljet Pahalammen ja Holisevan välistä metsätietä pitkin, niin nouset harjulle soramontun päälle. Soramontun oikealta puolelta kulki ainakin osittain helppo polku. Tosin taisin itse onnistuneesti kiertää kaikki polut. Kuljin niitä vain pätkän matkaa...

Jämsänkosken hiihtokeskuksen polut ja Oinaalanranta -  Mukavaa maastoa kulkea yhdessä tai yksin. Jos lenkkiä haluaa pidentää, niin Oinaslammin viereltä menee polku Jämsänkosken mäkihyppyreille. Tästä pääsee käveytielle, josta näkyy jo Oinaalanranta. Oinaalanrantaa pitkin pääsee kulkemaan joen viertä pitkin kävelytietä molempien koskien ohi. Maasto sopii myös lapsille, lenkin pituus kannattaa miettiä lasten iän mukaan. Grillipaikka tms. ei ole, mutta Ravintola Vanha Mylly myy ainakin kesäisin jäätelöä ja keskustakin on ihan vieressä.

Tuuralammi ja Kellokallio, pieni käveyreitti ja lintujen tähystyspaikka - Joen varrella Jämsänkoskella on pätkä kävelytietä, jonka varrella on kaksi laituria ja yksi näköalatasanne. Usein paikalla näkee onkijoita :) Parkkipaikan vierellä on myös grillikatos: Omat puut mukaan jos tekee mieli makkaraa. Parkkipaikkaa vastapäätä on vanha junankääntöpaikka ja rannan kävelytien keskivaiheilla on Tuuralammin linnuntähystyspaikka: Kiikarit mukaan. Lyhyt, mutta idyllinen pätkä kävellä ja katsella. Paikalle pääsee helposti autolla ja kohde on mielenkiintoinen sekä sopivan pituinen pienillekin alle kouluikäisille lapsille.

Upea luonnonsuojelualue Hopsussa Jämsänkoskella -  Ei helppokulkuinen reitti, eli en lähtisi pienten lasten kanssa katsomaan. Hieno Louhikko ja suojeltu Salakkaoja, joka on merkittävä lehtokohde. Rantaan pääsee polkua pitkin katsomaan näkymää melko helposti, mutta louhikkoa ei välttämättä kannata lähteä tutkimaan jos ei osaa kunnioittaa luonnonsuojelualuetta. Pitää tietä miten liikkua ja arvioida mihin astuu.


Köllinviitaa etsimässä - Koskenpäällä on ollut joskus hieno ulkoilureitti, nimittäin vanha asiointireitti Köllinviidassa. Kävin kartoittamassa ja katsomassa missä reitti on mennyt, mutta eräs luontokappale esti tehokkaasti reitin kulkemisen päästä päähän...

Koskenpään Rantapirtti, Jämsänkoski - Hieno paikka keskellä upeaa luontoa. Täältä saat ryhmällesi, seurueellesi tai perheellesi niin majoituksen kuin ruuan ja sisällönkin. Hieno paikka käydä ulkoilemassa ja lounaan ansiosta ei tarvitse välttämättä miettiä niitä eväitä ynnä muita...Oma päiväni oli positiivinen yllätys.

Tampinkierros, Petäjävesi - vain 40 minuutin päässä Jämsänkoskelta luonnonkauneutta ja rauhaa. Kierros kulkee erilaisten suoalueiden läpi ja matkan varrella on sopvasti levähdyspaikkoja sekä noin reitin puolessa välissä on laavu.

Upea lonnonsuojelualue Hopsussa Jämsänkoskella -  Hienoa maisemaa, hiljaisuutta ja rauhaa. Hankala, liukas ja jyrkkä polku alas, minkä jälkeen pääsee ihailemaan maisemaa eli Salakkojaa ja Vuoresjärven louhikkoa Hospussa. Matkaa kohteeseen on Jämsänkoskelta noin 15 minuuttia.

Ihastuttava Palvian luontopolku Jämsässä - HILJAISUUS. Ihana hiljaisuus ja sielu lepää. Tälle patikalle, jonka pituus on noin 3.4km kannattaa ottaa makkarat mukaan ja pysähtyä kodalle nauttimaan hetkeksi...

Pyöräily ja vermeet, kerrospukeutumista syksyllä - Hankin käytetyn pyörän ja aloin viedä lasta hoitoon pyörä- vetokärry-yhdistelmällä. Tämä on päiväkirjamainen pohdinta pyöräkaupoistani ja lopuksi vaatteista, joilla pyörän selkään on tullut syksyn kelissä hypättyä.

Päijälän Linnavuori Kuhmoinen - Löysin kohteen retkipaikka.fi- palvelusta ja sain nuorisonkin mukaan ulkoilemaan. Välillä on haaste saada noin teini-ikäiset lapset mukaan liikkumaan.

Pitkävuoren hyppyreitä ja rinnettä tutkimassa 2017 - Tässä blogissa on noin 17 minuuttinen vlogivideo upotettuna lopussa. Kaipolassa Jämsässä kului hyvinkin yli tunti kun kuljeskelin Pitkävuoren maisemissa ja rinteessä. Totesin, että Pitkävuoren sivulla ja takapuolella on hyvinkin maastopyöräilyyn sopivaa maastoa, polkua ja vaihtelevaa pohjaa.

Syksyn vaellus Lapakistossa Nakkilassa ja kerrospukeutuminen - Syksyllä 2016 kävimme tasapainottavalla vaelluksella. Lähes 20 km kauniita maisemia ja välillä makkaran grillaus. Kunnon ulkoilu on hyvä tapa tehdä rakoa arkeen! Syksyn viileässä kelissä ja vaihtelevassa maastossa onnistunut pukeutuminen helpottaa liikkumista. Kun puet liikaa, niin et jaksa niin hyvin, koska lämpö ei pääse ulos vaan pakkautuu vaatteen ja ihon väliin kuumuutena. Kun pukeudut oikein, niin tuntuu siltä, että happi liikkuu hyvin ja koko keho jaksaa paremmin.

Napapiirin yläpuolella helmikuussa 2016 - Kyllä Suomi on kaunis maa. Kävimme nautiskelemassa Kittilässä ja Äkäslompolassa hiihtämisestä ja lumikenkäilystä. Etenkin tuon lumikengillä liikkuminen oli uusi kokemus ja hauskaa puuhaa. Suosittelen! Paitsi jos et ole valmis hikoilemaan ;) Blogissa mennään LapiN talvipakkasissa Helikon-Texin alusasuissa, väliasuissa ja Liberty sekä Patriot Heavy Fleecessä. Halusin testata kerrospukeutumista ja hyvinhän tuo toimi noilla tuo liikkuminen. Toppatakki oli käytössä vasta illalla jos käytiin ravintelissa syömässä. Päivällä kävimme häthätää kämpillä vaihtamassa kuivat vaatteet päälle, nopea ateriointi ja takaisin liikkumaan. Voi miten nautinkin noista päivistä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihastuttava Palvian luontopolku, Jämsä - Hiljaisuus on kultaa!

Padasjoen näköalatorni - Hatka.fi