Ihastuttava Palvian luontopolku, Jämsä - Hiljaisuus on kultaa!

~Kati, Hatka ~

Löysin palan aarretta. Nyt jaan sen sijainnin kanssanne: Palviantie 598, Jämsänkoski. Laita tämä gepsiin ja pääset määränpäähän. Matkaa kohteeseen on Jämsänkosken keskustasta noin 10 kilometriä. Reissusta on video blogin lopussa. Hyppää suoraa sinne jos et jaksa lukea ;)
Kun pääsin reissusta kotiin, niin otin selvä kuka osaisi paikasta minulle kertoa ja soitin JAO:n Arto Vettenrannalle. Kiitos hänelle ajastaan! Puhelumme kesti yli 40 minuuttia :)

Palvian luontopolku ja -alue on saanut alkunsa 1970- luvun lopussa tai noin 1980- luvun alussa. Tuolloin metsäoppilaitoksen opetussuunnitelmaan kuului vielä metsän monimuotoinen käyttö. Nykyään mm. säästöjen vaikutus näkyy siinä, että kyseinen opetusjakso ei kuulu enää opetussuunnitelmaan. Minusta onkin hienoa, että aikoinaan opinnäytetyötä ja oppimista on pystynyt tekemään näin konkreettisesti oppilaitoksen hallussa olevalla alueella! :) Aluetta onkin tehty oppilastyönä ja alueella on toteutettu opinnäytetöitä. Mm. opasteet, sillat ja kohteiden tekeminen sekä kunnostaminen on tehty oppilastyönä.
Nykyään koulutus on säästöjen kautta pelkistyneempää. Se keskittyy enemmän metsäkoneen käyttöön. Aiemmin metsän monikäyttökurssit saattoivat olla jopa yhden tai kahden vuoden pituisia. Kurssi kuului metsäkoneenkuljettajan tai metsänhoitajan koulutusohjelmaan. Kurssi on ollut opetussuunnitelmista pois jo monta vuotta. Tätä kautta kaikki kalastukseen, marjastukseen ja sienestykseen kuuluva on jäänyt myös pois opetuksesta. Arton kokemus on, että säästöt aiheuttavat mm. sen, että nuorten elämänkuva supistuu aika lailla, mistä olin samaa mieltä.
Koska ei ole resursseja ja miesvoimaa, niin Palvian luontopolku on jäänyt huonolle hoidolle. Sitä ei ole pystytty pitämään kunnossa. Esimerkiksi romuttunut silta kodalta laavulle on pitänyt purkaa, se on vaarallinen. Arto itse haluaisi kunnostaa sillan, mutta ei ole resursseja eikä työntekijöitä.
Tästä huolimatta on haluttu, että kaikkea ei vain pureta pois vaan säilyisi edes jonkinnäköinen ulkoilualue. Arton kokemus Palviasta on mm. se, että se on ulkomaalaisille ollut todella mielenkiintoinen ja mieluinen kohde.

Aikoinaan Jämsän kaupungin entinen puutarhuri Pekka Larinmäki puuhasi EU rahotteista Vesurihanketta, jossa olisi työllistetty ja käytetty pitkäaikaistyöttömiä työntekijöitä alueen kunnostuksessa ja ylläpidossa. Tuolloin Jämsän kaupungilla oli metsureitakin töissä eli olisi muodostettu ryhmiä, jotka yhdessä kunnostavat aluetta. Suunnitelmaa ehdittiin tekemään melko pitkälle, mutta jostakin syystä projekti ei koskaan käynnistynyt.

Palvian alueen omistaa Metsähallitus, mutta sen hallintaoikeus on Jämsän AO:lla. Alueen koko on kokonaisuudessaan 350ha. Metsästysoikeuden Jämsän AO on vuokrannut paikallisille seuroille.

Tällä hetkellä on menossa kolmas rakenneuudistus JAO:lla. Ensin ammattiopisto oli valtion alla toimiva itsenäinen oppilaitos. Tuolloin alettiin Palviaakin tekemään ja siihen hankittiin itse rahoitus, tuolloin pärjättiin hyvin. Tämän jälkeen siirryttiin 1996 Jämsän koulutuskuntayhtymään, jolloin oppilaitoksen itsehallinto katosi. Yhteistyökuviot alueen muiden koulujen kanssa parani.
Tällä hetkellä oppilaitos kuuluu Jyväskylän koulutuskuntayhtymään, johon siirryttiin 2 000-luvulla. Tämän koulutuskuntayhtymän kiinteistöliikelaitos hallinnoi kaikkia kiinteistöjä. Tuolloin lohkaistiin havaintometsästä metsätyökämpän alue. Kämppä on kuulunut alueen metsänvartijalle. Paikka toimi aikoinaan oppilaitoksen metsätöissä tukikohtana.
Kiinteistöliikelaitos hallinnoi aluetta kovalla kädellä. Palvian luontopolku päättyy metsänvartijan mökille. Kiinteistöliikelaitos päätti rakentaa alueelle mökkikylää, jonka tieltä sai 120 vuotias kuusimetsä väistyä. Arton näkemys asiasta oli, että tuo vanha metsä säästetään aarnialueena, myös kämpän ympärillä. Että se kuuluu arvokkaana osana havaintometsään. Kiinteistölaitoksen päätös oli kuitenkin ensimmäisenä hakata se metsä pois ja rakentaa mökkikylää. Kiinteistöliikelaitos on Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yksi tulosalue, joka kuuluu koulutuskuntayhtymään. Kämpän alue ja mökkikylä on lohkaistu pois havainnointimetsästä. Kämpän ympäristöstä ja sen alueen metsänhoidosta on ollut hiukan erimielisyyttä siitä, miten sitä ylläpidetään. Mökkialue katkaiseekin nykyään Palvian polun ja pilaa maisemaa hävitetyn metsän takia. Moni kävelee loppupätkän Palviantietä suoraan parkkipaikalle jättäen tuon viimeisen etapin väliin.
Päälläni on Trooper Soft Shell takki ja APCU Soft Shell housut. Ajoin aamulla lapseni hoitoon tihkusateessa. Kuivatin vaatteita puolisen tuntia ja lähdin Palvialle. Hyvin kuivui ja toimi Helikonin Soft Shellit. Näitä helppoja kuorivaatteitani käytän lähes päivttäin, etenkin nyt syksyllä.

Alueella tehdään havaintometsänhoitoa ja onneksi alueelta löytyy vielä 120 vuotiasta kuusikkoa, aarnimetsää. Havainnointialueelta löytyy myös vertailukohteena hoidettua metsää ja hoitamatonta metsää. Toinen alue on harvennettu aikoinaan, toiselle puolelle metsää ei ole tehty mitään. Nämä alueet näet kun kävelet tietä pitkin, joka menee tekolampien välistä. Näin on helppo havainnoida metsien eroja, miten käsittely vaikuttaa samanikäiseen metsään. Sama koskee esimerkiksi asioita, kuten "valonpuute", "sienitaudit" ja "hyönteiset".
Maastokartat o hyvä sovellus, joka kannattaa ladata puhelimeen.


Tällainen metsä on upea kokemus!

Alueelta löytyy myös riistapelto, jolla käy hirviä ja muuta pienriistaa. Alueella on joskus asustellut myös majavia. Ehdottomasti paikan arvokkain asia on kuitenkin HILJAISUUS. Itse koin paikassa tuntemusta "sielu lepää".
Nyt kun on ollut vähälumisia talvia, niin laavun ja kodanympäristö on ollut helppo kiertää talvellakin Arton mukaan. Kodan kohdalla pääsee nauttimaan kauniista illasta ja auringonlaskusta talvellakin kirkkaassa ilmassa. Luonto ja seutu on kaunista katseltavaa.

Arto antoi vielä puhelumme lopuksi hyviä vinkkejä:
- Kirja Jämsän seudun luonnosta "Vororoteista ryöneihin"
- Jämsän retkialuekartat saa paperilla esimerkiksi kaupungintalolta (itse käytän mobiilisovellusta "maastokartat", jonka saa ladattua puhelimeen ja joka näyttää ilmansuunnat kuin kompanssi kun käyttäjä kääntyilee)
Ystäväni taas linkitti minulle facebookiin seuraavan linkin Jämsän alueen luontokohteista:
- jyrkikokko.blogspot.fi/p/luontokohteet.html?m=1

Sain Artolta myös vinkin, että Koskenpäällä on samanlainen reitti, jonka kyltitkin vielä näkyvät. Löysin verkosta viittauksen Köllinviitaan ja Kilpavuoreen, mistä seuraava blogini sitten kertookin videoineen...
Tässä vielä se videoni reissusta:

Edit 13.10.2017: sain alueen kartan, alla.
Edit 13.3.2018, sain Artolta alla olevan materiaalin jo tovi sitten. Anteeksi viive:
Lataa tästä Palvian luontopolun saateteksti ja kylttitekstit. Osa kylteistä on jo kulunut tyhjäksi, mutta tästä näet mitä tekstejä kylteissä on ollut.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Padasjoen näköalatorni - Hatka.fi