Myllyhoilo, osa kalliomurroslinjaa - Hatka.fi

~Kati, Hatka ~

Ruuhivuori on tunnetumpi kuin Myllyhoilo. Molemmat ovat osa 60km pitkää kalliomurroslinjaa, joka lähtee Päijänteeltä saakka. Olemme tässä Sisä-Suomen reunamuodostumalla, mistä syystä maisema on komeaa ja jylhää. Jääkausi on höylännyt, kaivertanut, kasannut ja liikutellut maatamme sekä kiviämme. Vesi on tässä ollut apuna ja mm. hakeutunut murroslinjoihin. Murroslinjoja on tyypillisestä järvien ja jokien yhteydessä. Ruuhivuori esim. nousee kapean ja pitkän (noin 1km pitkän) Ruuhijärven päästä pystysuorana kalliojyrkänteenä ylös. Osan murroksista ja syvemmistä laaksoistamme peittää maa, jonka jääkausi on paikoilleen siirtänyt. On arvioitu, että Sisä-Suomen reunamuodostuman kohdalla jääkausi olisi "pysähtynyt paikoilleen" noin 100 vuoden ajaksi.
On myös esitetty vuonna 2015 tehdyssä kirjassa "Miten Salpausselät syntyivät" (Risto Isomäki, Into Kustannus Oy), että Salpausselät eivät olisikaan syntyneen jääkauden uuden kylmenemisen takia vaan osana suurten jäätiköiden sulamisajankohtaa. Eli sen sijaan, että jäätikkö olisi pysähtynyt ja jäätyminen olisi alkanut uudelleen, niin kyseessä olisikin ollut sulamishuippu.

Hyvin mielenkiintoinen kirja luettavaksi, suosittelen. Perustelut ovat myös mielenkiintoisia. Isomäki mm. vertaa suurten jokien, kuten Kiinan Keltaisenjoen liikuttamaa sedimenttimäärää (kuutiokilometriä)/ virtausnopeus/ tuhatta vesitonnia kohden. Nämä ajatukset ovat hyvin mielenkiintoisia ja saavat miettimään. Riittääkö paikoilleen pysähtyneen jäätikön jokivirrat ja jäätikkövirrat kasaamaan Salpausselkien kokoisen massan vai tarvitaanko siihen suurempi määrä vettä ja virtaamaa, että se on mahdollista?
Isomäki tuo myös ilmi, että ilmastonmuutosta tutkittaessa Suomen jääkauden repima maaperä on tärkeässä roolissa, kun ennustetaan tulevaa. Grönlannin jäätiköt kuvaavat jäätiköiden tämän hetkistä tilannetta, mutta Suomen maaperä on edelleen suora historiallinen kartta siitä, mitä jääkaudella tapahtui. Kirja on vielä kesken, mutta luen sen mielenkiinnolla loppuun.
Tässä alla video Myllyhoilolta, hieno paikka ja aivan varmasti käyn kesällä uudestaan! Itse jätin auton tienviereen ja suunnistin suoraa kohteeseen. Merkkasin paikan myös Google Mapsiin, sen helpomman reitin. Itse tuli mentyä vaikeimman kautta.

Edit 14.3.2018: Yhden teorian mukaan osa kalliomurroksista saattaa olla seurausta suurista maanjäristyksistä, joita syntyi kun maankuori vapautui jääkauden jäävaipan painosta. Maankuori alkoi nousta takaisin ja hurjimmillaan maannousu on ollut 10 000 vuotta sitten jopa useita kymmeniä metrejä sadassa vuodessa. Richterin asteikolla on syntynyt jopa 8,7 suuruisia ja suurempiakin maanjäristyksiä. Ruotsalaisten tutkijat ovat löytäneet todisteet kuudelletoista Itämerelle syntyneestä tsunamista. Isoimmat ovat olleet jopa 30-40m korkuisia. Jotkin näistä maanjäristyksistä aiheuttivat valtavia maanvyörymiä Norjan rannikolla. 7900 vuotta sitten sattui Storeggan maanvyörymä, joka oli kooltaan 2 000 kuutiokilometriä. Sekin synnytti tsunamin Pohjois-Atlantille.
Nämä ovat ns. paleoseismologisia maanjäristyksiä. Ne ovat repineet maaperään lukuisia eri kokoisia rotkoja. Ruotsissa tunnetuin on Pärve-siirros ja Suomessa Ruoveden Helvetinkolu. Kansankielellä  näitä paikkoja on monesti nimetty seuraavasti: Pirunkirkko, Hiidenportti, Pirunpesä, Hiidenrotko, Hiidenkirkko, Pirunrotko jne. (Into Kustannus Oy, Miten Salpausselät syntyivät, Risto Isomäki, 2015 s.113-117,149-159).


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihastuttava Palvian luontopolku, Jämsä - Hiljaisuus on kultaa!

Padasjoen näköalatorni - Hatka.fi